Ispiranje tjestenine nakon kuhanja je loša ideja: Evo zašto

Kada ne želite provesti previše vremena za šporetom, tjestenina je uvijek najlakši i najbrži način pripreme ukusnog i zasitnog obroka. Treba priznati da je ovaj italijanski specijalitet toliko ukusan da ga neki mogu jesti svakodnevno, da nije toliko kaloričan. Naravno, mnogi se hvale kako znaju skuhati špagete, ali većina uvijek čini istu sistematsku grešku: ispiranje kuhane tjestenine hladnom vodom. Objasnit ćemo ti u ovom članku zašto to više ne bi trebalo raditi!

Naravno, važno je ocijediti tjesteninu nakon kuhanja. No, ostaje rasprava o tome treba li je ispirati ili ne. Da li si do sada mislio da ispiranje smanjuje vrijeme kuhanja ili sprječava neugodno ljepljenje? Pokazat ćemo ti da to nije nužno najučinkovitiji način.

Nije potrebno ispirati tjesteninu nakon kuhanja

Prednost kuhanja tjestenine je u tome što postoji raznovrsnost vrsta koje se mogu prilagoditi najgourmetnijim umacima i dobro se slažu s različitim namirnicama. Također, lako se mogu pronaći na većini restoranskih jelovnika, ali i u supermarketima u različitim oblicima, svježim ili industrijskim. Naravno, pripremanje makarona ili penne kod kuće je savršeno rješenje za hranjenje cijele obitelji. Zagrijemo vodu, stavimo tjesteninu, nakon nekoliko minuta kuhanja, al dente su i spremne za upotrebu. Dodatna prednost je što im je potrebno malo sastojaka: samo malo soli i maslinovog ulja!

Međutim, mnogi od nas automatski ispiraju tjesteninu pod hladnom vodom dok je još vruća. Je li to dobra ili loša ideja? Pa, prema nekim iskusnim kuharima, nije dobra ideja ispirati tjesteninu hladnom vodom nakon što se skuhala. Jednostavno zato što se time stvara termalni šok koji uklanja svu škrobnu tvar koja je vrlo korisna za sljedeći korak – miješanje s umakom prije posluživanja. Upravo zahvaljujući škrobu umak se pravilno prianja uz tjesteninu. Zato ispiranje nije potrebno: samo treba ocijediti tjesteninu u cjediljci.

Mali savjet: nakon ocjeđivanja, talijanski vrhunski kuhari preporučuju da tjesteninu odmah prebacite u tavu u kojoj se umak kuha. To će dodati više okusa. Također je važno izbjegavati izlaganje tjestenine zraku kako se ne bi osušila i zalijepila. Dok lagano i redovito miješate, dodajte malo vode koja će pomoći u dobivanju gušće konzistencije.

Za što služi ispiranje tjestenine?

Ipak, zašto većina ljudi ima naviku da ispira tjesteninu nakon što je skuha? Jednostavno, da bi spriječili da se zalijepi. Glavni krivac je škrob koji se nalazi u ovoj namirnici – on je taj koji uzrokuje ljepljiv i pastozan efekt. Međutim, kako smo već naveli, ispiranjem tjestenine nakon kuhanja uklanjate škrob čija je uloga važna, kako smo objasnili ranije. Također, treba imati na umu da vrsta pšenice igra ulogu – tjestenina od mekog brašna, koja je jeftinija, sadrži više škroba. Stoga, odluka koju donesete prilikom kupovine ovisi o vama!

Kako onda spriječiti da vam se špageti zalijepe? Evo nekoliko savjeta:

  • Čak i blago ispiranje neće omogućiti da se tjestenina pravilno odvoji. S druge strane, ključna je količina vode koju koristite za kuhanje: trebate se odlučiti za veću količinu. Na primjer, 1 litra vode na 100 g tjestenine. To će također omogućiti postupno razrjeđivanje škroba u tavi.
  • Mnogi vjeruju da maslinovo ulje sprječava ljepljenje tjestenine. Međutim, to nije nužno slučaj jer maslinovo ulje obično pluta na površini tave. Ipak, možete dodati nekoliko kapi u umak prilikom miješanja s tjesteninom.
  • Tokom kuhanja, ključno je redovito miješati tjesteninu. Posebno u prvih nekoliko minuta, jer postoji rizik da se zalijepi za dno posude.
  • Konačno, najbolje rješenje za sprječavanje ljepljenja nakon kuhanja je odmah umiješati tjesteninu u umak.

Kada je dobro isprati tjesteninu?

Iako se općenito ne preporučuje ispiranje škroba s tjestenine, postoji posebna situacija u kojoj je preporučljivo to učiniti kako biste postigli bolje rezultate. To je posebno važno kada želite koristiti tjesteninu u hladnom jelu, na primjer, za dekoraciju salate.

Kada je riječ o hladnom jelu, ispiranje se obavlja kako bi se tjestenina što brže ohladila i zadržala dobru teksturu. U ovom posebnom slučaju, ako ne isperete višak škroba prije nego što se ohladi, komadi tjestenine mogu se stvarno zalijepiti.

Imajte na umu da se većina jela s hladnom tjesteninom obično poslužuje s dovoljno gustim umakom koji se lako prianja uz tjesteninu, bez potrebe za škrobom.

Kada je pravo vrijeme za ispiranje tjestenine?

Iako se općenito ne preporučuje ispiranje škroba s tjesteninom, postoji posebna situacija u kojoj je korisno to učiniti radi boljih rezultata. To se posebno odnosi na slučajeve kada želite koristiti tjesteninu u hladnim jelima, poput ukrašavanja salate.

Kada se radi o hladnom jelu, ispiranje treba obaviti kako bi se tjestenina brže ohladila i zadržala pravu teksturu. U ovoj posebnoj situaciji, ako ne operete višak škroba prije nego što se ohladi, komadi tjestenine mogu se stvarno zalijepiti.

Važno je napomenuti da se većina jela s hladnom tjesteninom obično poslužuje s dovoljno gustim umakom koji se lako prijanja uz tjesteninu, bez potrebe za dodatnim škrobom.

Podijelite sa prijateljima