Da li treba dodavati sol u vodu za kuhanje tjestenine? Ovo je greška koju mnogi prave

Neki navodi su teški za izumiranje. Uzmimo, na primjer, kuhanje tjestenine: naše majke i bake su uvijek naučile da se doda malo soli u ključalu vodu. I generacije su prenosile tu tradiciju, a da nisu stvarno razumjele razlog. Međutim, ispostavlja se da je ovaj korak, koji smo mislili da je neophodan, zapravo beskoristan na neki način. Ako dodamo so na kraju kuhanja, to je čisti gubitak, jer neće utjecati na okus naših špageta. S druge strane, ako dodamo so na početku kuhanja, okus će biti bolji. Ako ste do sada mislili da so ubrzava proces ključanja, bili ste u krivu. Sada je red na pitanje.

Kao i kod većine popularnih kulinarskih jela, često slepo slijedimo određena unaprijed postavljena pravila. Šta ako povremeno pravimo greške, a da to ni ne primjećujemo? Godinama su nam govorili da dodavanje malo soli, češnjaka ili sušenih paprika u vodu za kuhanje tjestenine čini potpunu razliku u pripremi naših špageta, tagliatellea, fettuccinea i drugih vrsta tjestenine. Ali, da li je zaista toliko korisno kao što nam se čini?

Da li dodavanje soli u vodu za kuhanje tjestenine je korisno ili opcionalno?

Bez sumnje, prilikom pripreme dobrih talijanskih špageta, obično solimo vodu za kuhanje. Sistematski dodajemo začine, posebno so, ne znajući tačno zašto. Popularna uvjerenja su jaka: neki su uvjereni da to ima veliki uticaj na temperaturu vode i da podstiče brže ključanje.

Ima istine i laži. Zaista, slana voda će biti toplija od slatke vode, ali uticaj na vrijeme kuhanja je minimalan (samo nekoliko sekundi za standardno vrijeme kuhanja od 8 minuta), a slana voda će duže trebati da proključa u odnosu na slatku vodu. Dakle, trenutak dodavanja soli nema važnosti.

I kao da to nije dovoljno, tjestenina se neće dobro vezati za so koju dodajemo u tavu. Razlog je vrlo jednostavan: vjerovatno neće apsorbirati dovoljno vode da bi se začin isplatio. Kao što vidite, bez obzira na dodane začine ili čak maslinovo ulje, tjestenina se neće lijepiti i zadržava manje vode nego što mislite. Također, škrobni grudvici se neće potpuno rastopiti, pa je unutrašnjost rezanaca više netaknuta od površine.

Na kraju, mišljenja o ovom pitanju su prilično podijeljena u kuhinji. Dok neki vjeruju da začinjena voda ima minimalan ili nikakav uticaj, drugi šefovi kuhinje vjeruju da upotreba soli ima određene značajne prednosti. Posebno u tome da spriječi da nam tjestenina postane previše ljepljiva. Ništa nije gore nego imati špagete sa pastoznom teksturom koje je teško odvojiti na tanjiru. Baš zato, so bi imala sposobnost smanjenja geliranja škroba.

A šta je sa ukusom? Da li so daje okus našoj tjestenini? Izgleda da da. Ali je ipak potrebno dodati prstohvat soli na početku kuhanja. Prema stručnjacima, slana voda će se ravnomjerno upiti u tjesteninu i dati joj taj nedostajući ukus. Ali pripazi, jer ako planiraš posoliti umak, postoji rizik da dobiješ prekomjerno slano i nepoželjno jelo!

Kuhanje tjestenine: nekoliko uobičajenih grešaka koje treba izbjegavati

Nepoštovanje preporučenog vremena kuhanja od strane proizvođača

Većina nas ima tendenciju kuhati tjesteninu “na slijepo”. No priznajmo da je to nasumično: ponekad je al dente, ponekad je prekuhana. Međutim, trebamo samo nekoliko sekundi da provjerimo optimalno vrijeme kuhanja koje je navedeno na pakiranju. Da bismo izbjegli neugodna iznenađenja, toplo preporučujemo da se pridržavate uputa proizvođača. Imajte na umu da se vrijeme kuhanja mjeri od trenutka kada voda počne ključati.

Korištenje premalo vode ili neprikladne posude

Prilikom kuhanja špageta, trebali bismo koristiti otprilike 1 litru vode za svakih 100 g tjestenine. Drugim riječima, posuda treba biti dovoljno velika da tjestenina ima dovoljno prostora i da se ne zalijepi. Jednostavan podsjetnik: tjesteninu ubacite u kipuću vodu.

Dodavanje ulja kako bi se tjestenina ne bi zalijepila

Još jedno uobičajeno uvjerenje je da treba dodati malo ulja u vodu za kuhanje kako bi se spriječilo lijepljenje tjestenine. No to je zapravo pogrešno. Ulje ostaje na površini i ne prianja uz tjesteninu. Budući da sol već ima tu ulogu, kao što je prethodno navedeno, nema potrebe za bacanjem ulja. Još jedan trik za izbjegavanje ljepljive tjestenine: povremeno promiješajte tijekom kuhanja.

Isprati tjesteninu hladnom vodom nakon kuhanja

Ovo je sigurno jedna od najčešćih grešaka. Međutim, loša navika je ispiranje kuhane tjestenine hladnom vodom jer može izgubiti teksturu. Također postaje klizava i umak se lošije prianja. Nema potrebe za kompliciranjem stvari: nakon što skuhate tjesteninu i ocijedite je, odmah je prelijte u umak da se dobro upije.

Podijelite sa prijateljima