Ne bacajte koru od banane! 5 savjeta kako ih ponovno upotrijebiti u vrtu

Iako se često smatra otpadom, kora banane zapravo ima veliku vrijednost u vrtu. Nakon što pojedete bananu, nemojte je baciti jer može biti od velike pomoći. Evo pet korisnih savjeta kako je možete iskoristiti u svom vrtu ili kompostu.

Kora banane: dobro prirodno gnoji


Kako biste olakšali rast vašeg bilja, umjesto upotrebe hemijskog đubriva, razmislite o korištenju kore banane. Ona je bogata kalijem, dušikom, fosforom, magnezijem i željezom, što je čini odličnim prirodnim đubrivom koje pomaže u cvjetanju i plodonošenju.

Da biste maksimalno iskoristili snagu kore banane i potakli rast mladih biljaka, narežite je na sitne komadiće i stavite ispod sjemenki.

Koristite koru banane kao sredstvo za odbijanje štetočina u povrtnjaku

Koristite koru banane kao prirodno sredstvo za odbijanje štetnih insekata u povrtnjaku.

Kora banane ne samo da potiče rast biljaka, već također može držati štetočine podalje od vrta.

Da biste iskoristili ovo svojstvo, jednostavno narežite koru banane, natopite je u jabučni ocat i rasporedite oko biljaka koje želite zaštititi. Štetnici radije bježe nego da se suoče s tim.

Podsticanje dolaska leptir

Banana odbija neželjene goste, ali istovremeno privlači leptire koji su saveznici svakog baštovana. Treba imati na umu da se kada leptiri slete na naše biljke, prekrivaju polenom i time osiguravaju oplodnju povrća i voćki.

Da biste ohrabrili prisustvo leptira u svom vrtu, preporučuje se postavljanje trakica od kore banane na stabljike biljaka. Leptiri to obožavaju!

Očistite svoje biljke koristeći koru od banane

Možda već znate: korica od banane može učiniti da kožna obuća i pribor zasijaju. Ono što možda ne znate je da isto tako može pružiti veliki poticaj vašim zelenim biljkama. Ako je pravilno upotrijebite, temeljito će očistiti njihove listove.

Jednostavno protrljajte nježno unutrašnjost korice od banane po listovima biljaka. Na taj način će povratiti svoju predivnu zelenu boju dok se oslobađaju prašine.

Kora banane, saveznik komposta

Kora banane se sporije razgrađuje: od 8 do 10 mjeseci. To je uobičajeno jer je veoma vlaknasta i, prema objašnjenju naših kolega sa France Bleu, rijetko koje insekte brzo pojedu. Međutim, iako se to može činiti paradoksalnim, kora banane i dalje može biti veoma korisna za zdravlje vašeg komposta, gdje djeluje kao aktivator.

Jednostavno je stavite ispod sloja mrtvih lišća ili korica povrća i uveselit će gliste, puževe, vašiće i druge male, korisne organizme u kompostu. Ako želite ubrzati proces, možete narezati koru banane na manje komadiće. Također možete dodati mljevenu kavu (pročitajte naš članak o tome kako je reciklirati i iskoristiti u vrtu).

Podijelite sa prijateljima