Kako uzgajati jagode u PVC cijevima: evo vrlo jednostavne tehnike

Da li ste ikada isprobali uzgajanje jagoda u cijevima? Za vrt koji se razlikuje od uobičajenog, stručnjaci preporučuju jednostavnu i brzu metodu.

Jedna drugačija tehnika uzgoja, preporučena od strane rasadnika, omogućava da se ukusne jagode uzgajaju u cijevima. Za one sa malim vrtom, ova metoda je jednostavna i zabavna za primjenu. Samo slijedite nekoliko jednostavnih koraka kako biste uzgojili najsočnije i potpuno organske jagode.

Jagode u cijevima, tehnika uzgoja

Ova metoda se naziva vertikalni uzgoj i preporučuju je stručnjaci iz rasadnika kako bi se postigla zdrava biljka sa puno cvjetova. Biljka jagode, obično ne prelazi visinu od 20 cm i vrlo je mala. Ima dubok korijenski sistem, što je čini savršenom za uzgoj u posudama i prilagođavanje vertikalnim vrtovima.

Uzgoj se provodi kroz PVC cijevi, što omogućava da se prostor ne zauzima previše i pruža veći broj sadnica. Ovo je definitivno preporučljivo za sve one koji žele imati mali vrt na svojoj terasi sa obiljem organskih i slatkih jagoda.

Kao što je već spomenuto, ovaj tip uzgoja se obavlja koristeći PVC cijev. Bitno je da ima odgovarajući promjer koji će primiti jagode i omogućiti njihov uspravan rast. Dodatna potpora nije potrebna, već samo tanjurić za odvod viška vode.

Cijev za jagode, savjet stručnjaka

Da biste stvorili vrt s obiljem jagoda, stručnjaci preporučuju da napravite rezove brusilicom na gornjem dijelu cijevi s razmakom od 10 cm između svakog reza. Zatim zagrijte cijev i sa komadom drveta proširite rupe tj. napravite male balkončiće.

Nakon toga, završite rezove koristeći brusni papir.

Jagode u cijevima, tehnika uzgoja

Uzgoj jagoda kod kuće također je jednostavan, ali važno je imati na umu da je potrebno osigurati dovoljno vode kada se uzgajaju ovom tehnikom. U prirodi, jagode rastu u divljini, stoga preferiraju područja s djelomičnom sjenom, iako će povremeno trebati izloženost direktnom sunčevom svjetlu.

Tuba sa jagodama ne bi trebala uvijek biti izložena direktnom suncu, već bi trebala biti smještena na sredini kako bi omogućila zdrav rast i razvoj.

Stručnjaci također preporučuju da se cijela površina tla pokrije malčem kako bi uvijek bila vlažna, istovremeno sprječavajući da plodovi dođu u dodir s vlagom. Korištenjem cijevi, prostor se smanjuje, ali postoje posebna tla koja se stvaraju dodavanjem dodatnog sloja slame.

Povremeno dodajte gnojivo i budite oprezni zbog mogućeg zadržavanja vode koje se može nakupiti tijekom vremena.

Bit će ugodno vidjeti kako jagode postupno rastu uzduž cijevi, vertikalno se šireći, osjećajući se stalno zaštićene i dobivajući stalnu prehranu.

Podijelite sa prijateljima