ULJE OD MASLAČKA – LJEKOVITOST I KAKO NAPRAVITI

Potrebno:

  • maslinovo ulje ili po želji
  • maslačak

Ljekovitost maslačka:

Otklanja bolove i pomaže kod cističnih i natečenih dojki. Ova biljka je povoljna za ženska oboljenja, a osobito za sprečavanje i liječenje bolesti dojki, cista, natečenosti i kod problema s dojenjem. Maslačak je jedna od najljekovitijih biljaka našega podneblja, svi njegovi dijelovi mogu se koristiti.

U Americi je popularno ulje od cvjetova maslačka koje je iznimno hvaljeno protiv boli od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i boli u zglobovima. Iako je kod nas je slabo prakticirana njegova izrada, ulje maslačka uvijek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko djelovanje. Ulje maslačka neškodljivo olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži. Cvjetovi imaju poseban učinak na dojke. Redovita upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osjećaja.

Kada se redovito koristi za dojke, ulje maslačka daje bolji osjećaj i jača imunitet te pomaže i u prevenciji raka. Bol u grudima ili osjetljivost prije menstruacijskog ciklusa.

Priprema:

  1. U sraklenu teglu stavite cvjetove maslačka koji su ubrani na čistim mjestima kako ga nebi prali.
  2. Prelite cvjetove sa maslinovim uljem. Tako da cvjetovi zarone u ulju. Ako ga morate prati gledajte da se dobro osuši kako ne bi voda dospjela u ulje.
  3. Postoji mogućnost da će se ulje pokvariti jer će se pojaviti plijesan.
  4. Zatvorite teglu i ostavite na sunčano mjesto da odstoji 15 dana.
  5. Nakon što odstoji dva tjedna, uzmite cjedilo, preko njega još dodatno stavite pamučnu gazu i procjedite ulje u čistu steriliziranu zdjelu.
  6. Obavezno stisnite cvjetove maslačka tako da iskapa svaka kap ovoga ljekovitog ulja. Nakon toga ulijte dobiveno ulje od maslačka u sterilnu staklenu bocu.
  7. Napomena – Sva ulja mogu da se pokvare tako da je preporuka da ovo ulje od maslačka iskoristite u roku od 9 mjeseci.

Video recept ispod:

Video recept ispod:

Podijelite sa prijateljima