Stavite kašičicu soli u sudoper i vidite što će se dogoditi! Sjajan trik za rješavanje kuhinjskog problema

Bilo da je u pitanju odvod iz kupaonice ili odvod iz kuhinje, mogu se začepiti različitim vrstama tvari. Odvod iz kuhinje često se začepi zbog ostataka hrane i masnoće koji se vremenom stvrdnu, dok se odvod iz kupaonice može začepiti kosom, sapunom ili čak pastom za zube. S obzirom na toliko različitih elemenata koji se nakupljaju u cijevima, čišćenje može biti izazovno. Jednostavna namirnica dolazi u igru: sol.

Postoji alternativa koja rješava problem začepljenog odvoda. Jednostavno posipajte sol niz odvod sudopera kako biste očistili cijevi.

Sipanje soli u sudoper, vrlo učinkovita tehnika za otklanjanje začepljenih cijevi

Ispostavlja se da jednostavno sipanje soli i vrele vode može čarobno djelovati protiv masnoće i sapunice u sudoperu. To znači da ne morate koristiti štetne hemikalije za postizanje takvih rezultata, što je dobro kako za vas, tako i za okolinu. Preporučujemo da ovaj trik primijenite prije spavanja i kombinujete ga s drugim sastojcima kako biste postigli maksimalnu efikasnost.

Ova metoda se može izvesti u dva koraka. Počnite tako što ćete posuti grubu so u sudoper, zatim dodajte prašak za pecivo i prelijte malo bijelog sirćeta. Imajte na umu da može biti efikasna i jodirana so. Ostavite sastojke da djeluju oko jedan minut dok ne zapjene, a zatim ostavite da djeluju tokom noći. Nakon toga, prelijte oko 3 litre ključale vode niz odvod kako biste temeljito isprali cijevi sudopera. Međutim, nemojte koristiti ključalu vodu ako vaša instalacija uglavnom ima PVC cijevi ili ako imate porculanske sudopere. U tom slučaju, koristite samo vruću vodu.

Ako je ova metoda očistila vaš sudoper, možete dodatno poboljšati proces tako što ćete ponovo posuti pola čaše soli niz odvod sudopera zajedno sa sirćetom. Zatim dodajte pola litre tople ili ključale vode, zavisno od vrste sudopera koji imate, i ostavite da djeluje nekoliko minuta. Zatim ponovite isti postupak s sodom bikarbonom.

Ovaj proces će omogućiti soli i ostalim sastojcima da razgrade veći dio masnoće dok prolaze kroz odvod. Začin će pomoći u razgradnji masnoće, dok će sirće i topla voda olakšati ispiranje razloženih naslaga.

Drugi korisni načini korištenja soli

Sol može imati još nevjerojatnih namjena! Evo što možete uraditi s ovim začinom koji nema veze sa začinjavanjem jela:

Eliminacija mirisa iz cipela pomoću soli

Loši mirisi u cipelama ponekad su neizbježni zbog vlage i toplote koju upijaju tokom dana. Ove nepoželjne mirise možete ukloniti ako redovno posipate malu količinu soli po cipelama svake večeri. Sol će apsorbirati sve neugodne mirise tokom noći.

Čišćenje mrlja od čaja i kafe sa solju

Uklanjanje tvrdokornih mrlja od čaja i kafe sa šoljica je jednostavno uz pomoć soli, koja je i dalje jedan od najlakših načina za čišćenje. Potopite spužvicu u sol i koristite kružne pokrete da trljate mrlje sve dok potpuno ne nestanu. Za veoma uporne mrlje, možete dodati kašičicu bijelog sirćeta u šoljicu, ostaviti da odstoji nekoliko minuta, a zatim trljati spužvicom.

Podijelite sa prijateljima