Nemoj bacati ljuske jaja: posadi ih u vrt, čine čuda!

Želite li iskoristiti prednosti ljuski jaja za svoje biljke, ali ne znate kako? Bez brige! Ljuske jaja su vrlo lako dostupne i jednostavne za korištenje te pružaju mnoge koristi za vaše biljke: pružaju kalcijum i oligoelemente! U ovom članku ćete saznati sve što trebate znati o korištenju ljuski jaja za njegu biljaka i kako iskoristiti njihovu prirodnu i ekološku moć na najbolji način.

Znaš li šta se krije unutar ljuski jaja? Vitamini, mineral kalcijum i mnogi drugi vrijedni hranjivi sastojci! Zašto ih onda ne biste sačuvali umjesto da ih bacate i koristili kao prirodno đubrivo? Isto tako, ako su puževi i liskonošci previše prisutni u vašem vrtu, ljuske jaja će pomoći u zaštiti biljaka od njihovih napada.

Jednostavno ih sameljite na sitne komadiće i rasporedite oko biljaka koje često napadaju. Nemojte ih gurati duboko u tlo, stvorite barijeru na površini koju puževi i liskonošci ne mogu preći.

Kako koristiti ljuske jaja za pravljenje komposta u vašem vrtu?

Da bi biljke uspješno rasle, potrebni su im optimalni uvjeti. Jedan od najčešćih problema i uzroka biljnih tegoba je prevelika kiselost tla. Ljuske jaja su snažno sredstvo za rješavanje tog problema. One su važan izvor kalcija, magnezija i fosfora koji mogu uravnotežiti pH tla i smanjiti kiselost. Samo usitnite ljuske u prah i pomiješajte ih s tlom oko biljaka. Prilikom zalijevanja biljaka, sve važne tvari iz ljuski će se prenijeti na njih.

Kako pripremiti prah od ljuski jaja kao prirodno gnojivo za biljke?

Možete koristiti ljuske jaja kao prirodno gnojivo za obogaćivanje tla oko svih biljaka, grmova i cvijeća. Posebno se preporučuje upotreba ljuski kao prirodnog gnojiva za uzgoj rajčica. One mogu spriječiti najčešću bolest rajčica. Da biste iskoristili sve prednosti u svom vrtu, redovito koristite ljuske jaja kao gnojivo. Za pripremu ovog gnojiva, stavite najmanje šest ljuski jaja u lonac, prelijte ih s tri litre vode i pustite da proključaju. Nakon što se voda ohladi, procijedite smjesu i zalijevajte biljke tim gnojivom. Također možete samleti 12 ljuski jaja u fini prah i svakodnevno posipati 1-2 žlice praha na korijen biljaka tijekom 40 dana. Praktično čuvajte prah u hermetički zatvorenoj posudi. Ovo gnojivo može se koristiti i za sobne biljke.

Kako koristiti mljevenu kavu s ljuskama jaja za zelene biljke?

Biljkama je potrebna kontinuirana prehrana jer tlo i voda nisu dovoljni. Možete napraviti vlastiti kompost kod kuće koristeći organski otpad poput mljevene kave i ljuski jaja. Kada se kombiniraju, pomoći će da vaše biljke izgledaju ljepše i zdravije. Naučite kako napraviti svoje domaće gnojivo!

Sastojci za izradu domaćeg komposta:

  • 1 šalica vode
  • 1 ljuska od banane
  • 1 šalica mljevene kave
  • 10 ljuski jaja
  • Zemlja

Korak 1: Nasjeckajte ljusku od banane na male komadiće. Korak 2: Stavite ljuske jaja, ljusku od banane i mljevenu kavu u blender. Zatim miksajte dok se svi sastojci ne sjedine. Korak 3: Možete ga dodati biljkama ili pomiješati s tlom za kasniju upotrebu.

Važno: Banana poboljšava tlo jer je bogata kalijem, elementom koji potiče rast i razvoj plodova vaših biljaka. Kava se, s druge strane, koristi za poboljšanje drenaže i zadržavanje vode u tlu. Kada se razgradi, otpušta dušik koji je izvrstan za rast biljaka. Na kraju, ljuske jaja su bogate kalcijem i imaju odvraćajući učinak na puževe i pužiće.

Podijelite sa prijateljima