Ne kupujte više cherry rajčice – Naučite ih uzgojiti, vrlo je jednostavno!

Jeste li zainteresirani za ideju uzgoja vlastitog voća i povrća? Za početak, razmislite o cherry rajčicama! Nećete trebati puno prostora niti posebne vrtlarske vještine. Zapravo, otkrit ćete da je to mnogo jednostavnije nego što ste mislili.

Sve što trebate učiniti je pronaći posudu, nabaviti cherry rajčicu za sadnju i pripremiti se za rezultate. S jednom biljkom moći ćete uživati u obilnom urodu ovog ukusnog voća tijekom cijele sezone!

Važno je znati da postoji širok izbor cherry rajčica. Među najpopularnijima su Sweet Million (Slatki Milion) s dugim i slatkim grozdovima rajčica, SunSugar koji daje vrlo slatko i ukusno voće, te Black Cherry (Crna Cherry) s bogatim, kompleksnim i slatkim okusom rajčica.

Ove tri vrste mogu narasti doista visoko. Ako želite posaditi manju biljku, preporučuje se da se obratite lokalnom organskom rasadniku i provjerite imaju li neku vrstu “patio” rajčice za sadnju.

Cherry rajčice tipa kruške su vrlo zabavne zbog svog oblika, ali je kora malo deblja. Mogu biti crvene ili žute.

Nakon što ste odabrali vrstu cherry rajčice po vašem izboru, morate nabaviti posuđe.

Potrebni pribor

 1. Odabrana biljka cherry rajčice.
 2. Kavez za rajčice. To je mrežasta struktura od žice koju postavljate oko biljke kako bi joj pružila potporu dok raste. Ako želite uštedjeti novac, možete sami izraditi sličnu strukturu od materijala poput štapova od trske
 3. Velika vreća organske zemlje za sadnju.
 4. Boca ili vrećica gnojiva za biljke rajčice (ako ne možete pronaći specifično gnojivo za rajčice, možete koristiti drugo univerzalno gnojivo).
 5. Saksija veličine oko 18 litara. Dimenzije bi bile: visina 46 cm, širina 46 cm na vrhu.

Kako posaditi?

 1. Ako vaša saksija nema rupe na dnu, bušite rupe na razmaku od 0,6 do 1,30 cm. Također napravite rupe u sredini kako bi višak vode mogao iscuriti.
 2. Odaberite mjesto s najmanje 8 sati direktnog sunčevog svjetla za bolji rast biljke. Ako pronađete mjesto blizu balkona ili ograde gdje biljka može rasti, nećete trebati kavez za rajčice.
 3. Ravnomjerno navlažite tlo zalijevanjem. Ako je potrebno, dodajte malo više zemlje na površinu, tako da bude oko 1,30 cm ispod ruba saksije. Pazite da površina bude ravna.
 4. Iskopajte malu rupu u sredini tla. Pažljivo izvadite biljku cherry rajčice iz originalnog spremnika i stavite je u rupu. Zakopajte je dovoljno duboko da iznad zemlje ostanu samo 4 do 6 lista.
 5. Održavajte vlažnost tla zalijevanjem biljke svaka 2 do 3 dana. Ako je vrlo vruće vrijeme, zalijevajte je svakodnevno. Također, hranite je organskim gnojivom prema uputama na pakiranju proizvoda.
 6. Kako biljka raste, grane će izlaziti kroz rupe u kavezu za rajčice. Povucite ih natrag unutar kaveza kako biste spriječili da biljka padne ili se nagne.

Sad je posađeno, sada ostaje čekanje!

Većina biljaka rajčica počinje cvjetati nakon otprilike mjesec dana. Cvjetovi će se razviti u male zelene plodove. Nakon nekoliko tjedana, ti plodovi će sazrijeti i postati ukusne cherry rajčice koje ste toliko željeli. Zrele cherry rajčice će se lako odvojiti od stabljike i vrijedi pričekati da se to dogodi.

Nemojte prerano trgati rajčice, vaša salata će vam biti zahvalna!

Sada trebate svakodnevno brati rajčice jednu po jednu kako biste postigli bolje rezultate. Srećom, vaša biljka će nastaviti davati plodove sve dok se ne promijeni godišnje doba. Ako vrijeme iznenada postane hladno ili prijeti rani mraz, možete prekriti biljku starom plahtom kako biste produžili vrijeme berbe. Ostaje vam samo da uživate u svojim rajčicama i podijelite ih s prijateljima i obitelji. Podijelite ovu divnu ideju!

Podijelite sa prijateljima